Att köpa bil

Det där med att köpa bil är inte alltid så lätt, speciellt inte om man inte själv kan så mycket om bilar och motorer. En bil kostar i regel en hel del pengar och det är ett köp man inte gör så ofta om man inte sysslar med bilar. Här ger vi dig några tips kring bilköpet.

Välja rätt bil

Det finns flera olika sorters bilar att välja mellan på marknaden och det gäller att tänka efter så att man får rätt modell. Är man ute efter en skåpbil, en kombi, en sedan eller kanske en mindre bil? Valet av bil är mycket individuellt och man måste se till sina egna förutsättningar. Om man inte vill köra med släp kanske en dragkrok är onödigt, har man en stor hund kanske en kombi är ett måste och är familjen större är en skåpbil med två säten kanske inte det bästa valet.

Hur ska köpet finansieras?

Man måste också titta på hur köpet av bilen ska finansieras. En billig, begagnad bil kanske man har råd att köpa kontant. En helt ny bil får man ofta ta på avbetalning. Vissa väljer att ta särskilda billån för att köpa bil, andra använder sig av kreditkort eller banklån för att lösa utgiften. Det är dock viktigt att se till att man verkligen kan betala bilen, även om något oförutsett händer.

Viktigt att tänka på

Tänk på att försäkra bilen så fort den köps. Utan en försäkring får bilen inte köras, och är bilen påställd utan att ha minst en trafikförsäkring kostar det över hundra kronor per dag fram tills dess att bilen ställs av eller försäkras. Tänk också på att provköra bilen ordentligt innan köpet, och ta gärna med dig någon som kan en del om bilar om du själv är lite osäker.