Så köper du anläggningsmaskiner till ett lägre pris

För den som suktar efter någon typ av anläggningsmaskin kan drömmen ofta kännas närmast ouppnåelig på grund av de höga priserna sådana maskiner har. Idag kan en ny traktor kosta flera miljoner, något som få har råd med. Det finns dock knep som gör att du kan köpa en traktor eller en annan anläggningsmaskin till ett betydligt billigare pris. Här berättar vi hur du går till väga och vad som är bra att tänka på innan köpet.

Satsa på begagnat

Visste du att många traktorer fungerar utmärkt trots att de har flera år på nacken? Det gör att det kan vara mycket väl värt att köpa en äldre och begagnad traktor. Funderar du på var man hittar sådana? Det är enkelt. Det enda du behöver göra är att surfa in på Blinto.se. Där finns nämligen mängder av begagnade anläggningsmaskiner ute på auktion. Välj mellan både nyare och äldre modeller av mängder av märken. Här finns bland annat traktorer, dumpers, grävmaskiner och mycket mer. När du hittar en modell du är intresserad av lägger du bara ett bud på sidan och hoppas på vinst. Eftersom maskinerna säljs på auktion finns det möjligheter att göra riktigt bra fynd.

Att tänka på innan köp

Innan du köper en äldre anläggningsmaskin är det dock bra att tänka på några saker. Här kan du läsa en mer djupgående text om köp av traktorer, men vi ska även gå igenom det viktigaste här.

Var noga med att titta på bilderna på det fordon du är intresserad av. Hur ser det ut i förhållande till sin ålder? På en äldre traktor kan man förvänta sig ett visst slitage, men det får inte vara överdrivet. Försök också att se hur däckdjupet ser ut. Allt för slitna däck kan nämligen göra att fordonet förlorar mycket av sin kraft.

Därför är det bra med en egen anläggningsmaskin

Många väljer att hyra anläggningsmaskiner, men det är faktiskt mycket bra att äga sin egen. En traktor eller en grävmaskin blir ett närmast oumbärligt tillskott på gården då de kan användas till mycket, exempelvis plogning, dränering, beredning av mark och mycket mer. Många oroar sig över de höga dieselpriserna, men äger du din maskin kan du faktiskt hyra ut den och på så sätt bekosta bränslet. Utvecklingen inom anläggningsmaskiner går också framåt hela tiden. Om ett antal år kanske det är möjligt att köpa en begagnad traktor som drivs av biogas till exempel. Än så länge får vi dock nöja oss med dieseldrivna modeller, men om du tänker lite smart och strategiskt kan även dessa ge en ekonomisk vinst på sikt. Väljer du att dessutom köpa ditt fordon begagnat så har du sparat mycket pengar redan där.