Att köpa en fabriksny bil

Det är inte alla som har pengar, möjlighet eller vilja att köpa en fabriksny bil, men känslan av att köpa en ny bil som inte har använts av någon annan är svårslagen. Om man har möjlighet kan det därför vara positivt att köpa den där fabriksnya bilen. I vissa fall kan man till och med specialbeställa delar och annat så att bilen blir precis så som man vill ha den.

Köpa bil hos bilhandlare

Om man vill köpa en helt splitterny bil är det hos seriösa bilhandlare som riddermarkbil.se man bör leta. Då får man en bil som inte har ägts av någon annan. Ibland har inte ens bilhandlaren ägt den utan man får beställa bilen direkt från fabriken som tillverkar den och sedan får man hämta den och bli bilens allra första ägare.

Finansiera nybilsköpet

Man kan inte bortse från att det kostar en del pengar att köpa en helt splitterny bil. I regel kan man räkna med att den nya bilen kostar omkring 100 000 kronor eller mer. Det kan variera en del beroende på vilken bilmodell man väljer att köpa.

Ett nybilsköp kan finansieras på många olika sätt. Ett sätt är genom att man helt enkelt sparar ihop pengar till bilen. Man kan också arbeta ihop pengarna. Ett annat alternativ är att man helt enkelt tar ett lån för att finansiera köpet av bilen.

Om det är fel på bilen

När man köper en fabriksny bil antar man att allt ska fungera, så är dock inte alltid fallet. I de allra flesta fall har man garanti på bilen och därför bör man kontakta återförsäljaren så snart ett fel har upptäckts. Det kan handla om att något har gått fel i tillverkningen, något mjukvarufel eller liknande. Om det är så att återförsäljaren eller biltillverkaren inte vill ta sitt ansvar kan man gå vidare med en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden eller till andra rättsinstanser.

Bör en fabriksny bil besiktigas?

Även när man köper en helt ny bil bör man se till att den blir besiktigad. Om bilen har stått hos återförsäljaren ett tag kan den ha blivit provkörd och då kan saker gå sönder. Ofta behöver en ny bil inte besiktigas lika frekvent som en äldre sådan men för sin egen säkerhet kan det vara bra att få bilen översedd med jämna mellanrum.

Nackdelar med att köpa fabriksny bil

En nackdel med att köpa en fabriksny bil är att det kostar mer pengar än att köpa en begagnad sådan. En annan nackdel är att skatter och andra avgifter kan vara högre på en ny bil.

Många gånger är det också så att man inte kan göra speciellt mycket reparationer själv på en helt ny bil. Man kan behöva lämna in den för en så enkel sak som glödlampsbyte. Om man då blir stoppad av polisen på väg till verkstaden kan man faktiskt få böter för att inte lamporna fungerar.