Att mecka med bilen

Om man är lite teknisk kan man göra en hel del själv med sin bil, speciellt om bilen är av lite äldre typ. Man vad kan vara bra att tänka på när man meckar med bilen?

Palla upp bilen ordentligt

Oavsett om du bara ska byta däck eller om du ska arbeta under bilen är det viktigt att du ser till att bilen är ordentlig upphissad och uppallad. I en nödsituation kan bilens nöddomkraft räcka men den kan rasa ihop om man har otur. Även om man använder en stabil domkraft är det bra att palla upp bilen på pallbockar, däck eller annat. Då är risken minimal att man hamnar under bilen om domkraften går sönder. Dessutom behöver man inte tänka på att bilen ska gå sönder om den ramlar i backen.

Ha skyddskläder

När du ska mecka med bilen är det också klokt att ha skyddskläder på sig. Man kan snabbt bli smutsig och det är långt ifrån säkert att fläckarna går bort. I bilen finns det också både frätande och giftiga ämnen som inte är så bra att få på sig. Det hjälper skyddskläderna mot. Du kan hitta skyddklädsel och överdragsklädsel hos Transportstyling och det finns både till dig som arbetar med bilen men också för bilsäte, ratt och växelspak. Om man ska svetsa eller slipa metall kan man också behöva skyddsglasögon med mera. Ett par bra skyddshandskar är också mycket värda. Speciellt när det gäller att handskas med vass plåt eller glas.

Tänk på omgivningen och miljön

När man håller på med bilen är det också klokt att tänka på miljön och omgivningen. Även miljövänliga elbilar innehåller saker som inte är så bra att kasta omkring sig. Blir det plåtbitar över bör man inte kasta dem i naturen och det är inte heller bra att låta små plåtbitar ligga framme eftersom att de ofta är mycket vassa. Den kloke sopar upp efter sig och samlar allt skräp i en plåtburk eller liknande. När det gäller att tömma bilen på vätskor bör man också se till att ha något att samla upp dem i. Inga vätskor från bilen är bra för miljön och de kan dessutom vara giftiga för människor och djur. Det finns så kallade uppsamlingstråg som kan användas för oljor med mera men det går också bra med en större dunk som man delat på hälften. Om man måste tappa ur all olja ur bilen kan det också vara klokt att undersöka var man sedan kan kasta den. Ofta måste man ta med sig tråget till närmaste återvinningsstation som samlar in farligt avfall. Då kan en tratt och ett förslutningsbart kärl vara bra att ha för att frakta oljan i på vägen.