Bra bilmodeller för innerstan

Många undviker aktivt att köra bil i innerstan, helt enkelt för att det ofta går långsammare än att åka tunnelbana eller gå. Bara några av de saker som gör det krångligt att köra bil i innerstan är trafikstockningar, rödljus, enkelriktade vägar och omdirigerade vägar på grund av vägarbeten. Andra tycker ändå att det är mer bekvämt att köra bil, eller är tvungna på grund av att de bor utanför stan och pendlar till jobbet i innerstan. Oavsett varför man kör bil i innerstan kan man göra det lättare för sig själv genom att välja en bilmodell som passar för stadskörningens speciella omständigheter.

Under flera år var det till exempel en stor fördel att ha en miljöklassad bil när man pendlade in till stan från utanför tullarna, närmare bestämt mellan 2007 och 2012. År 2007 infördes nämligen trängselskatten i Stockholm, den avgift som bilägare fick betala när de körde förbi tullarna in i eller ut ur Stockholms innerstad under vissa klockslag. Fram till år 2012 var miljöbilar undantagna från denna trängselskatt, som ett försök att motivera invånarna i Stockholm att välja miljöbilar framför vanliga bilar. Numera är miljöbilar inte längre undantagna trängselskatten, men det kan fortfarande kännas skönt att välja en miljöbil om man ska köra i stan, och veta att man inte bidrar till smogen i innerstan mer än nödvändigt när man kör bil där.

En annan faktor som är bra att ha i åtanke när man väljer en bil att köra i innerstan är dess storlek. Som nämndes ovan är ett av problemen med att köra i stan att det är mycket trafik, och det är därför en stor fördel att ha en liten bil – dels för att det blir lättare att manövrera, dels för att det blir lättare att hitta parkeringsluckor och att fickparkera i allmänhet (vilket ofta är en nödvändighet när man kör i innerstan). Att ha en bil som är lätt att parkera i stan är således alltid en stor fördel, men kanske särskilt när man har en tid att passa, till exempel ett besök hos en tandläkare i Stockholm som är centralt belägen. Då underlättar det mycket att ha en Smartcar eller annan liknande bilmodell, snarare än en stadsjeep eller en minibuss.

Nackdelen med en Smartcar är dock säkerhetsaspekten, då den inte erbjuder mycket skydd åt sin förare vid en kollision. En gyllene medelväg mellan storlek och säkerhet kan därför vara att välja en modern hatchback eller sedan.