Den perfekta familjebilen

 

När man får barn börjar en helt ny era i livet. Bland annat måste man se till att ha plats för alla nya prylar som man behöver släpa runt på, inte bara i bostaden utan också i bilen. Med andra ord börjar ett sökande efter en lämplig familjebil där hela familjen inklusive bagage ska få plats. Idag är det en riktig djungel att hitta bil. Allt beror förstås på vilka övriga egenskaper du söker hos en bil, samt inte minst vad du tänkt betala för den.

Generellt sett när du ska leta efter en familjebil gäller följande: Satsa på en kombi. Att försöka baxa in en barnvagn i en vanlig sedanmodell är inte roligt. Visst, det finns smidiga barnvagnar som får plats i bilar med halvkombilucka, exempelvis VW Golf, men i de allra flesta fall får man bita i det sura äpplet. Barnvagnen är dessutom inte det enda som ska med i bilen. Tänk på att ha plats även för skötväskan och resten av familjens bagage – samt kanske en resesäng, om ni planerar att åka bort och bo hos någon.

Bilens övriga utrymme är också värt att undersöka när du ska handla bil. Det är förstås viktigt att hela familjen inte bara får plats utan åker bekvämt. De riktigt små barnen ska sitta bakåtvända i bilbarnstol och en sådan stol tar i regel ganska mycket plats bakom förar- eller passagerarstolen. Det innebär att i en bil med begränsat benutrymme i baksätet, den person som sitter framför får det ganska trångt. Av den anledningen är det vettigt att se sig om efter en bilmodell som erbjuder generöst med plats i baksätet, i synnerhet vad gäller benutrymme.

När du ska frakta din värdefulla familj är det förstås också viktigt att bilen ni färdas i är säker på alla sätt. Undersök noga hur bilmodellen du är intresserad av är krocktestad och förstås med vilket resultat. Bilen bör vara utrustad med krockkuddar, helst också krockgardiner på sidorna. Viktigt är förstås också hur man sitter i bilen. Ett litet barn ska, som redan nämnts, sitta bakåtvänd i bilbarnstol och allra helt i baksätet. Måste bilbarnstolen placeras i framsätet är det viktigt att stänga av krockkudden som finns i höjd med handskfacket. På många bilar går det att göra på ett enkelt sätt, medan krockkudden på vissa bilar måste monteras bort.

Val av bil handlar också om vilken utrustning du önskar ha, samt vilket motoralternativ som gäller och om drivningen ska vara på alla fyra hjulen eller inte. Kör du mycket på vinterväg, kanske du ska överväga fyrhjulsdrift. Dessutom bör du tänka på att skaffa vinterhjul till bilen, där du kan välja på dubbade varianter eller så kallade friktionsdäck utan dubb. Ett annat skönt tillbehör är motorvärmare. Dragkrok kan också vara vettigt, så du kan frakta hem dina egna varor från byggmarknaden.