Ford Motor Company

Ford Focus Hatchback

Ford Motor Company är världens femte största biltillverkare. Ford var även det företag som ägde Volvo mellan åren 1999 och 2010. Biltillverkaren grundades år 1903 i USA av Henry Ford. Idag har företaget blivit ett multinationellt företag med över 200 000 anställda och en vinst efter skatt som ligger på 7,602 miljarder dollar. Ford var en av de första biltillverkarna som satsade på löpandebandprincipen som kraftigt minskade tillverkningstiden per bil och gjorde att de kunde möta kundernas efterfrågan mycket snabbare. Genombrottet för Ford kom med bilen T-Forden som kom 1908 och lanserades som “var mans egendom”.

Ford Focus Hatchback

På den tiden var dock däcken opålitliga och kunde lätt gå sönder. Idag kan man hitta billigare sommardäck med rabattkod från kampanjjakt.se . I början var det mer krångligt att få tag på reservdelar i Sverige eftersom de första Ford-fabrikerna kom till Europa först på 1920-talet. Idag finns fabrikerna kvar i Spanien, Portugal och Tyskland. Det fanns även en Ford-fabrik i Sverige på grund av att det var billigare att producera bilarna i Sverige än att importera dem. Ford byggde därför en fabrik belägen i Stockholm 1929. Dock lades produktionen ned på 1950-talet. Istället fortsatte produktionen i Sollentuna. Under början av 2000-talet var bilföretaget nära konkurs men hämtade därefter upp sig. Än idag styrs Ford av Ford-familjen.

Det är inte bara personbilar som tillverkas utan även lastbilar, bussar, traktorer, rallybilar och så har företaget även finansiella tjänster kopplade till deras bilar. När det kommer till antalet sålda bilar i USA så har dock siffran minskat från år till år. 1997 hade Ford en marknadsandel på 25% och den senaste siffran ligger på 14%. Vissa tror att detta beror på att Ford har varit sena med att satsa på elbilar. Dessutom ligger Ford också efter när det kommer till utvecklingen av självkörande bilar. Först år 2020 kommer deras satsning på elbilar inom SUV att lanseras.

Ford är delaktiga i rallysport

Andra kritiker inom bilbranschen menar att Ford har tappat sin image i konkurrensen med nyare bilmärken som har tagit sig in på bilmarknaden världen över. Ford har inte hittat sin plats och kan därmed inte sticka ut. Mustang är roligare och säkrare menar många. Volvo står ut på grund av deras sätt att satsa på säkerhet och Tesla ökar i popularitet. Ford har därför en lite osäker framtid.