Privatleasing – så funkar det

Det är inte alla som har ekonomin att lägga ut flera tusen kronor på samma gång för att köpa en bil. Trots att det är en investering som förhoppningsvis kommer hålla i många år samt underlätta en del saker i vardagen är det många som inte har den möjligheten. Har man småbarn och måste ta sig runt i vardagen mellan affär och olika dagsaktualiteter kanske bil är ett måste att ha i vardagen. En möjlighet som finns är att prova på privatleasing där du som privatperson hyr en bil under en viss tid där du kan använda bilen hur mycket du vill så länge du håller dig till de regler som uthyraren har satt. Det har sina för- och nackdelar med att ha privatleasing vilket du kommer få mer information om här i denna text. Precis som med allt annat är det viktigt att ha läst villkor och regler innan du signar ett kontrakt.

Gå igenom kontraktet

Det är viktigt att tänka och gå igenom alla för- och nackdelar med att hyra bil. Du som hyresgäst måste tänka på vad du skall använda bilen till samt om det är värt det. Exempelvis kan det slå tillbaka hårt ekonomiskt om du inte uppfyller kraven vid återlämning av bilen. Först och främst innebär privatleasing att du hyr en personbil i minst tre år. Efter denna period kan du antingen lämna tillbaka bilen eller välja att hyra en ny bil men det är viktigt att du hyr bilen under hela perioden som kontraktet är på. Det kan till exempel bli dyrt att bryta kontraktet i förtid vilket kan kosta mer än vad du tänkt. När du hyr en bil i privatleasing betalar du en fast avgift per månad men har du signerat kontrakt på en viss period är det den perioden det gäller. Det kan även finnas fällor på vägen och tre år är en lång period där vad som helst kan hända. Du som hyresgäst får inte lämna tillbaka bilen i sämre skick än vad den var när du hyrde den. Antalet mil som kommer köras måste även anges vid signering av kontrakt som vanligtvis är 1500 mil.

Fördelar- och nackdelar med privatleasing

Först och främst får du en helt ny bil utan att du slipper lägga ut flera hundra tusen kronor. Du kan i princip välja vilken bilmodell och märke du vill ha. En annan fördel är också att det ofta ingår vinterdäck, försäkring och service när du hyr bilen. Skulle du ha en tanke på vad som händer om du väljer att leasa bil privat behöver du se över kontraktet extra noga för att göra dig förstådd med vad som väntas av dig. Det finns många fördelar med privatleasing speciellt för de som inte planerar att använda bilen mer än till affären och andra vardagliga sträckor. En fördel hade också varit om du är bilintresserad vilket gör att du blir mer mån om bilen och på så sätt undviker att få onödiga skador och repor som i slutändan kan stå dig rätt dyrt. Så länge du tar hand om bilen och återlämnar den i samma skick är privatleasing ett bra alternativ.