Smartbilar – är de verkligen smarta?

Smart är ett tyskt bilmärke som blivit känt för sina mikrobilar. Namnet ”smart” (som stavas med liten bokstav i marknadsföringen) är en förkortning av Swatch Mercedes ART, eftersom bilen är ett samarbete mellan Daimler AG, Swatch och Mercedes.

Bilarna är verkligen mikrobilar i det avseendet att de endast tar två passagerare, och är bland de minsta bilarna man kan köpa i världen. När den första modellen lanserades hyllades de därför som en perfekt bil för de som vill kunna manövrera trafiken i innerstan lätt, och ha en bränslesnål bil. Senare har dock vissa påpekat bilens bristande säkerhet för sin förare, vilket bland annat berodde på att bilen hade en mycket kort deformationszon (det vill säga den del av bilens kaross som är designad att ge efter vid en krock). En annan säkerhetsfaktor att ta med i beräkningen är just bilens lilla storlek, vilket gör att dess förare är mycket utsatt vid en kollision med exempelvis en stadsjeep eller annat större och tyngre fordon. Hur bra säkerhet en smartbil än har, kan den nämligen aldrig kompensera för sin storlek.

Om du vill ha råd att köpa en större och säkrare bil än en smartbil, ska du kontakta Reciva. Där kan du nämligen få hjälp med att låna pengar till bästa möjliga villkor, så att du kan köpa en lite dyrare bil med gott samvete.