Teslas elbilsmodeller

Den amerikanska biltillverkaren Tesla Motors har fått sitt namn efter Nikola Tesla, och det är ett passande namn eftersom Tesla Motors är ledande inom dagens utveckling av elbilar, på samma sätt som Nikola Tesla var ledande inom utvecklingen av elektromagnetism och kommersiell elektricitet. Tesla Motors har som mål att utöka elbilsmarknaden och att öka användandet av elbilar i samhället.

För att nå detta mål har Tesla bland annat utvecklat fyra olika bilmodeller. Den allra första bilen som företaget släppte var Tesla Roadster som, så som namnet antyder, är en roadster (det vill säga en tvåsitsig, sportig cabriolet). Den började tillverkas år 2008, och var då revolutionerande på flera sätt. Till att börja med var Tesla Roadster den första eldrivna sportbilen någonsin. Dessutom hade bilen en räckvidd som med god marginal översteg alla andra samtida elbilar – man kunde köra roadstern ungefär 400 kilometer på en laddning.

Nästa steg för Tesla var att utöka sitt sortiment av bilmodeller med en som var något mer anpassad till vardagen. Den kom i form av Tesla Model S, som är en halvkombi med fem dörrar. Modellen lanserades år 2012, och innebar en liten förbättring i effektiviteten: denna modell kan komma upp till 485 kilometer på en laddning.

Nästa modell kom år 2015, och fick namnet Tesla Model X. Det handlar om en så kallad crossover utility vehicle, det vill säga en slags kombination mellan en SUV och en personbil. Det var Teslas dittills största bilmodell, men det var inte storleken som var mest uppseendeväckande, utan bilens dörrar, som är så kallade måsvingedörrar.

Den senaste Tesla-modellen, som lanseras under 2017, är Tesla Model 3. Det är en fyradörrars sedan, och är således något mindre än Model S. Den har också något kortare räckvidd än Teslas övriga modeller, då den kan köra runt 345 kilometer på en laddning. Detta är dock medvetna val från Teslas sida, eftersom det innebär att bilen kommer att kunna säljas till ett pris på ungefär 35 000 dollar – betydligt lägre än Teslas tidigare bilar. Antagligen hoppas de på detta sätt att fler kommer att köpa en elbil, vilket gör att de närmar sig sitt mål om att utöka elbilsanvändandet.

Många tycker att det är avslappnande att ta en tur med bilen. Det är helt enkelt ett sätt för dem att hantera stress och koppla bort allt annat som oroar en eller omger en i livet. Någon av dessa Tesla-modeller är därför en perfekt bil för sådana människor, eftersom bränslekostnaden annars kan bli ganska hög i längden, om man ägnar sig åt sådana nöjesturer i en bensin- eller dieseldriven bil. Det kanske allra bästa är dock att försöka hitta andra sätt att hantera sin stress, till exempel att börja använda en stressboll. Kanske kan man på det sättet få mer tid över till annat, tid som man tidigare tillbringade i bilen (vilket i sin tur kan leda till att man blir mindre stressad).